Termelékenység blog

A 10-250 főt alkalmazó középvállalatok hatékonyságát, termelékenységét, versenyképességét javító fogások, trükkök, eljárások, fortélyok a blog fő témája.

Friss topikok

  • Polló László: Kedves HáHá! Köszönöm a biztatást és különösen köszönöm a linket! Gyakorlatilag összefoglalja mind... (2013.04.03. 08:42) Hogyan fogj aranyhalat? 2. rész
  • Polló László: Kedves kgab57! Sajnos nem lehet erre fogni az alacsony termelékenységet. Eleve, a külföldi tulajdo... (2013.02.06. 14:42) A kormány miatt vagy sikertelen?
  • Polló László: @Rossonerooo: Kedves Rossonerooo! . 1) Bár ezért a közgazdászok meg szoktak róni, de nem hiszek a ... (2013.01.05. 08:55) Amiről a kormány nem beszél
  • Polló László: A magyar belföldi piacot meghatározó iszapbirkózásban tényleg annál alacsonyabb az elérhető ár, mi... (2013.01.02. 23:21) Új piac - régi piac dilemma
  • Gina53: Így igaz. Remek játék és észtorna. Most volt Tihanyban a Tűzkert étteremben tarokkverseny 63 fő ré... (2012.10.04. 09:10) Ulti vagy tarokk?

Tudjuk, hogy a hazai nagyvállalatok termékei a világ minden pontjára eljutnak. Erre büszkék lehetünk. A termelékenység ezekben a cégekben rendben is van. Itt egy ember évi 12MFt új értéket hoz létre évente. Az Európai Unió átlaga 13,5 MFt/fő/év, azaz ettől nem sokkal van elmaradva.


Ám az Európai Unióban a középvállalatok termelékenysége a nagyvállalatinak 65-85%-a. Ha Magyarországon is így lenne, akkor ez 8-10 MFt/fő/év átlagos termelékenységet jelentene. De sajnos nincs így, a szokásos értékek inkább a 3-6 MFt/fő/év között mozognak. A mikró és kisvállalatok meg még ennél is jobban el vannak maradva. A következő ábra egyes országok jellemző termelékenység értékeit mutatja.

Termelekenyseg_grafikon.png

A rettenetes lemaradást azzal szokták enyhíteni, hogy azért helyi vásárlóerő alapon (PPP = Purchasing Power Parity) nem ennyire rossz a helyzet. Ám amikor országok közötti termékek, szolgáltatások cseréjére kerül a sor, akkor bizony ezzel kell számolni. A magyar nemzeti jövedelem közel 70% export és import segítségével kerül piacra. Ezért jobb ezen grafikon szellemében gondolkodni és nem az eufemisztikus PPP alapon.

A - sajnos nem közismert - tények tehát azt mutatják, hogy középvállalati szinten valami nagyon nincs rendben hazánkban. Nemrég végeztünk egy - nem reprezentatív - felmérést hazai középvállalati vezetők köreiben. A felmérés érdekes eredményeket hozott.

A felmérés eredményei

A legérdekesebb talán az, hogy ezek a vezetők elsősorban tőlük független, külső tényezőket jelölnek meg, a kudarcaik okaként. Nevezetesen az adókat, a bürokráciát és az éles versenyt. Ezekkel csak az a baj, hogy az EU egész területén nagyon hasonlóak a körülmények, mint nálunk. Mégis a középvállalati termelékenység ott sokkal jobb.

Ugyanezek a vezetők a saját cégükben a legjobb állapotban lévőnek a - legnagyobb létszámot foglalkoztató - termelés és szolgáltatás nyújtást tartják. Miközben óriási elmaradásunk van a világtól termelékenységben... S közben úgy gondolják, hogy közel azonosan jó szinten van még a termeléssel a vezetési munka színvonala is!

Önismereti és valóságismereti hiányok

Önismereti és valóságismereti hiány van tehát a magyar középvállalati vezetők körében. Ezt a blogot ezért kezdem el, hogy a középvállalati vezetők és a gazdasági közvéleményt alakító sajtómunkások figyelmét ráirányítsam erre a problémára és megmutassam a lehetséges megoldásokat.

Én kilenc éve foglalkozom a gonddal. Az eddig elért eredményeim összefoglalása itt található meg:
 http://www.lilium.hu/livamo . A megoldás sok száz apró kisebb-nagyobb részletből tevődik össze. Ezekről fogok rendszeresen beszámolni az elkövetkező időszakban.

Címkék: gazdaság termelékenység középvállalat LiVáMó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://termelekenyseg.blog.hu/api/trackback/id/tr464754251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása