Termelékenység blog

A 10-250 főt alkalmazó középvállalatok hatékonyságát, termelékenységét, versenyképességét javító fogások, trükkök, eljárások, fortélyok a blog fő témája.

Friss topikok

  • Polló László: Kedves HáHá! Köszönöm a biztatást és különösen köszönöm a linket! Gyakorlatilag összefoglalja mind... (2013.04.03. 08:42) Hogyan fogj aranyhalat? 2. rész
  • Polló László: Kedves kgab57! Sajnos nem lehet erre fogni az alacsony termelékenységet. Eleve, a külföldi tulajdo... (2013.02.06. 14:42) A kormány miatt vagy sikertelen?
  • Polló László: @Rossonerooo: Kedves Rossonerooo! . 1) Bár ezért a közgazdászok meg szoktak róni, de nem hiszek a ... (2013.01.05. 08:55) Amiről a kormány nem beszél
  • Polló László: A magyar belföldi piacot meghatározó iszapbirkózásban tényleg annál alacsonyabb az elérhető ár, mi... (2013.01.02. 23:21) Új piac - régi piac dilemma
  • Gina53: Így igaz. Remek játék és észtorna. Most volt Tihanyban a Tűzkert étteremben tarokkverseny 63 fő ré... (2012.10.04. 09:10) Ulti vagy tarokk?

A magyar vállalkozási környezetre melyik kártyajáték jellemzőbb? A ma népszerű ulti vagy a száz éve inkább kedvelt tarokk?

ulti2.jpegRemélem megbocsátanak nekem itt az index.hu által fenntartott blog tárhelyen, de olvasgatni szoktam az origo.hu-t is. Ezen tegnapelőtt jelent meg egy interjú Demján Sándorral. Demján elmondta, hogy nem véletlen, hogy az ulti a legkedveltebb magyar kártyajáték. Ott az a szabály, hogy az egyik vállal valamit és ketten összefognak ellene, hogy ne sikerüljön neki. Ő már 70 éves és úgy érzi az élete ilyen küzdelmekben ment el itthon.

Megvallom, egyik gyengeségem, hogy szeretek kártyázni. Nem pénzben játszom, a pénz nyerési lehetőség soha nem izgatott. Annál inkább az, hogy a kiosztott lapokból hogyan lehet a legtöbbet kihozni. Még nem voltam 6 éves, amikor az apai nagyapám és testvérei által családi sportként űzött ultit megtanultam. Később ehhez jött a bridzs és a mai napig nagy szerelmem, a tarokk.

A tarokk - nem tévesztendő össze a jóslásra használt tarot kártyával - Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Tisza István, Széll Kálmán és még sokak kedvelt játéka volt. A nyugati világban elterjedt francia kártya helyett az ultihoz is külön kártya ("magyar kártya"), s a tarokkhoz egy másik kártya ("tarokk kártya") tartozik.

tarokk2.jpegA tarokk kiegyensúlyozottabb játék, mint az ulti. Itt általában ketten vannak kettő ellen. Viszont az, hogy ki kivel is van, a parti során fokozatosan derül ki. Nagyon rafinált, kifinomult játék. Igazi szellemi sport. A lehetőségek és valószínűségek sokkal kiszámíthatatlanabbak, mint a bridzs esetén.

Mindezt miért is írom le egy termelékenységgel foglalkozó blog oldalon? Mert úgy vélem, hogy méltóbb lenne visszahozni divatba a tarokkot és az ezzel együtt járó magatartást a hazai gazdasági életbe. Az ulti nyílt és elkeseredett csata. Ketten egy ellen. Aki egyedül van, annak sokkal erősebbnek kell lennie, hogy a másik kettő ellen győzni tudjon. Ma a magyar vállalkozókra sokkal inkább jellemző, hogy gyengék. A külföldiek erősek, s nyílt csatában bizony akárhányan fogunk is össze ellenük, lenyomnak minket. Ám ultiban az igazi élvezet az, amikor az én bemondásomat játszhatom meg. Azonban - ultis szófordulattal - manapság rossz a lapjárásunk, ez nem adatik meg nekünk.

Lássuk a tarokkot. Itt is le vannak osztva a lapok, de nem tudjuk, ki kivel van. Gyenge lappal is nagyot lehet az óvatlan ellenfél ellen nyerni. Különösen könnyen bosszulja meg magát az elbizakodottság. Azt hiszem, a mai magyar vállalkozóknak az ulti helyett sokkal inkább a tarokkot kellene tanulmányozniuk. Ezzel a játékkal pallérozva az elmét, sok olyan cselt, fortélyt lehet megtanulni, amire nagy szükség van a világgazdasági versenyben.

Azonban hiába jó játékos valaki, a rossz lapokkal ő sem tud mit kezdeni. Ezért a legfontosabb, hogy a magyar vállalkozók a saját aduikat folyamatosan erősítsék, a szervezettségüket, vezetésüket, rendezettségüket javítsák. Szoktam ehhez mindig kínálni valamilyen ingyenes olvasmányt. Most egy régebben elkészített, 6 részből álló, vezetőknek szóló kis internetes tanfolyamot ajánlok:

http://www.lilium.hu/feliratkozas#vezetokepzes

Címkék: ulti vezetés tarokk termelékenység

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://termelekenyseg.blog.hu/api/trackback/id/tr264817089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TudodMici 2012.10.03. 11:20:19

Hol lehet megtanuli bridzselni és tarokkozni? Egészen felkeltette az érdeklődésemet ...

Polló László · http://termelekenyseg.blog.hu 2012.10.03. 11:52:06

@TudodMici: én a saját baráti és rokoni körömben szoktam játszani; a papok és az erdészek még nagy tarokkosok, illetve itt lehet néhány tarokk klubot megtalálni: tarokk.lap.hu/
.
a bridzs jóval elterjedtebb, azt sokan tudnak játszani, a magyar bridzs válogatott sok tornát megnyert, illetve jó helyezéseket szokott elérni

Gina53 2012.10.04. 09:10:52

Így igaz. Remek játék és észtorna.
Most volt Tihanyban a Tűzkert étteremben tarokkverseny 63 fő részvételével. Remek volt, egyébként itt minden héten pénteken 6 órától este 10 ig van tarokk ,ahol tanulni és felüdülni is lehet.Budapesten is van ilyen lehetőség.Interneten : a www.ultinet.hu oldalon van élő tarokk is.
süti beállítások módosítása