Termelékenység blog

A 10-250 főt alkalmazó középvállalatok hatékonyságát, termelékenységét, versenyképességét javító fogások, trükkök, eljárások, fortélyok a blog fő témája.

Friss topikok

  • Polló László: Kedves HáHá! Köszönöm a biztatást és különösen köszönöm a linket! Gyakorlatilag összefoglalja mind... (2013.04.03. 08:42) Hogyan fogj aranyhalat? 2. rész
  • Polló László: Kedves kgab57! Sajnos nem lehet erre fogni az alacsony termelékenységet. Eleve, a külföldi tulajdo... (2013.02.06. 14:42) A kormány miatt vagy sikertelen?
  • Polló László: @Rossonerooo: Kedves Rossonerooo! . 1) Bár ezért a közgazdászok meg szoktak róni, de nem hiszek a ... (2013.01.05. 08:55) Amiről a kormány nem beszél
  • Polló László: A magyar belföldi piacot meghatározó iszapbirkózásban tényleg annál alacsonyabb az elérhető ár, mi... (2013.01.02. 23:21) Új piac - régi piac dilemma
  • Gina53: Így igaz. Remek játék és észtorna. Most volt Tihanyban a Tűzkert étteremben tarokkverseny 63 fő ré... (2012.10.04. 09:10) Ulti vagy tarokk?

A termelékenység is egy olyan fogalom, amit használunk, de ritkán gondolunk bele abba, hogy pontosan mit is jelent. Korábban készítettem már egy általános leírást a termelékenységről, ami itt olvasható:

http://www.lilium.hu/termelekenyseg/

Hogyan lehetne azonban mérni a termelékenységet? Erre is kidolgoztam egy képletet:
termelekenyseg_keplete.png

A fenti képletben minden adat a mérlegből, az eredménykimutatásból vagy a mérleg kiegészítő mellékletből jön. Mivel a mérlegek nyilvánosak, bármelyik cégre ez kiszámítható. A nyilvános mérlegeket itt lehet megnézni:

http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx

A képlettel az egy munkatárs által egy év alatt előállított új értéket kapjuk meg. Ha tudjuk, hogy az ország nemzeti jövedelme mennyi (mondjuk 24.000 MrdFt), hány ember dolgozik benne (mondjuk 4 millió fő), akkor azt is tudjuk, hogy mennyi az egy ember által egy évben előállított új érték: 24.000 MrdFt / 4 millió fő = 6 MFt/fő/év. Manapság ez az érték jellemző Magyarországra.

A képlet ennél rafináltabb. Az értéktöbbletet nemcsak a munkatársak, hanem a cégben üzemelő gépek és a cégbe befektetett tőke is tud termelni. Gépeket azért vásárolunk, hogy azokkal több értéket tudjunk előállítani, mint nélkülük. Ezért elvárjuk, hogy legalább az éves avulásuknak (amortizációjuknak) megfelelő összeget termeljék meg. A cégbe befektetett pénztől meg azt várjuk, hogy többet hozzon, mintha mondjuk valami biztonságos kötvénybe tettük volna ugyanezt a pénzt. Ezért az árbevételből nemcsak az anyagköltséget, hanem az állóeszközök amortizációját és a cégben felhalmozott tőke elméleti kamathozamát is levonjuk.

Pénzintézeteknél a legtöbb fedezetet a pénzügyi műveletek eredménye hozza, ezt meg hozzá kell adni az árbevételhez. A készletváltozások kezelésével válik teljessé a képlet.

Sok-sok cégre kiszámoltam már ezeket az értékeket. Gazdag bankoknál, jól menő multinacionális gyárakban 30-45 MFt/fő/év értékeket kaptam. A nagyvállalati átlag ~12 MFt/fő/év. Sajnos az általam kedvelt középvállalatokban inkább a 3-6 MFt/fő/év a jellemző - miközben van azért közöttük olyan is, ahol meghaladja a 15 MFt/fő/év értéket.

Noha a középvállalati körben kiterjedt adócsalás miatt a mérleg számadatokban van 10-30% bizonytalanság, érdemes a saját cégre és a legfontosabb konkurensekre ezt kiszámolni! Úgy gondolom, hogy ez lehet a kezdete egy szisztematikus fejlődés elindulásának.

Cégemben az így számolt termelékenység javítására dolgoztunk ki egy szisztematikus eljárást. Ezt neveztük el Lilium Vállalatfejlesztési Módszernek, röviden LiVáMó-nak. Aki többet szeretne erről megtudni, itt olvashat róla:

http://www.lilium.hu/livamo/

Címkék: gazdaság mérleg termelékenység amortizáció eredménykimutatás LiVáMó értéktöbblet mérleg kiegészítő melléklet tőke elméleti kamathozama pénzügyi műveletek eredménye Lilium Vállalatfejlesztési Módszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://termelekenyseg.blog.hu/api/trackback/id/tr504759402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása