Termelékenység blog

A 10-250 főt alkalmazó középvállalatok hatékonyságát, termelékenységét, versenyképességét javító fogások, trükkök, eljárások, fortélyok a blog fő témája.

Friss topikok

  • Polló László: Kedves HáHá! Köszönöm a biztatást és különösen köszönöm a linket! Gyakorlatilag összefoglalja mind... (2013.04.03. 08:42) Hogyan fogj aranyhalat? 2. rész
  • Polló László: Kedves kgab57! Sajnos nem lehet erre fogni az alacsony termelékenységet. Eleve, a külföldi tulajdo... (2013.02.06. 14:42) A kormány miatt vagy sikertelen?
  • Polló László: @Rossonerooo: Kedves Rossonerooo! . 1) Bár ezért a közgazdászok meg szoktak róni, de nem hiszek a ... (2013.01.05. 08:55) Amiről a kormány nem beszél
  • Polló László: A magyar belföldi piacot meghatározó iszapbirkózásban tényleg annál alacsonyabb az elérhető ár, mi... (2013.01.02. 23:21) Új piac - régi piac dilemma
  • Gina53: Így igaz. Remek játék és észtorna. Most volt Tihanyban a Tűzkert étteremben tarokkverseny 63 fő ré... (2012.10.04. 09:10) Ulti vagy tarokk?

Tanácsadóként dolgoztam már útépítő cégnek. Többször kimentem az útépítés helyszínére, mielőtt elkészítettem volna a munkaköri leírását az építésvezetőnek. Berzenkedtem, hogy a munkásokét miért nem írhatom meg, de csak a vezetőét igényelték. Szerintük a munkások tudták, mit és hogyan kell csinálniuk.

A napokban történt egy esemény kis falunkban, ami eszembe juttata ezt a régi történetet. Falunk nyert egy pályázatot és az önerő hozzápakolásával néhány száz méteren "csekély" 90 MFt-ért rendbehozatjuk a főutat, járdát, kocsibeállíókat, autóbuszmegállókat. Mivel a kerülőút a mi keskeny utcánkon vezet át, a padkáról felvert porfelhőből mindig tudom, mikor van útzár.

Az útzáras napokon aszfaltozó gép, úthenger és egyéb érdekességek vannak. Ezért számomra kutyasétáltatási célponttá válik ilyenkor az építési terület. A minap azt látom, hogy a frissen félig aszfaltozott úton egymással szemben néhány teharutó próbál átjutni tönkretéve aszfaltot, járdakövet, még meg nem szilárdult betontesteket. A polgármesterünk meg kétségbeesetten próbálja megakadályozni a további károkat.

Kiderült, hogy az építési terület két végén forgalmat irányító ember walky-talky rádiójának egyikéből kifogyott az elem. Ezért nem hallotta, hogy a másik mikor engedi be a gépjárműveket és sikeresen egymásnak engedtek néhány nehézgépjárművet.

Hogy mi ebből a tanulság? Számora annyi, hogy egy jó munkaköri leírásnak arról is szólnia kell, hogy az építési területen dolgozó forgalomirányító kötelessége arról gondoskodni, hogy a walky-talky-jába folyamatosan legyen tartalékelem.

Nos, ezért szoktam ritkán megúszni 10 oldal alatt a munkaköri leírásokat. Viszont cserébe nem keletkeznek több százezer forintos károk és ha egy új ember lép be a céghez, akkor fél év helyett néhány héten belül képes betanulni. Az így keletkezett haszon több, mint amennyibe egy szakszerűen elkészített munkaköri leírás kerül.

Címkék: gazdaság tanácsadó munkaköri leírás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://termelekenyseg.blog.hu/api/trackback/id/tr424758055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hayna 2012.09.06. 05:04:37

Azért nem árt, ha gondolkodik is a dolgozó. Legalább egy kicsit.
A 70-es évek vége felé történt, hogy felújították az utcai világítást telepítettek egy utcába, ahol még nem volt. Volt viszont vízvezeték. A tervező nem lehetett a hivatása magaslatán - vagy nem volt egészen józan, ami az adott cég dolgozóival gyakran megtörtént - mert valami tévedés folytán a vízvezeték vonalát jelölte ki egy szakaszon a telepítendő villamos vezeték nyomvonalának (később azzal magyarázták, hogy rossz volt a térkép, ki tudja). A gépkezelőnek az volt a feladata, hogy adott mélységű lyukakat üssön (fúrjon?) a talajba egymástól adott távolságban. A feladatot rendben teljesítette, csakhogy amikor ahhoz a bizonyos szakaszhoz ért, a lyukból feltört a víz. Emberünk nyugodtan folytatta tovább a munkát. Bizonyára nem volt a munkaköri leírásában (ha volt neki), hogy ilyenkor mi a teendő, de hát minden nem lehet benne. Eredmény 6 vagy 7 helyen lyukasztotta ki a főnyomócsövet "víztelenítve" ezzel egy városrészt...

Polló László · http://termelekenyseg.blog.hu 2012.09.06. 07:44:07

Kedves Hayna!
.
Munkám során elég gyakran találkozom azzal a vélekedéssel, hogy nem kell részletes munkaköri leírás, elég ha gondolkodik a munkakört betöltő. Nos a tapasztalatom szerint ez az a tevékenység, amire nem szabad számítani. Nem tagadom, hogy használata előfordul a magyar munkahelyeken is, de szórványosan, a szükséglethez képest túl kevés helyen és csak alkalmanként.
.
A pszichológusok attribúciónak nevezik, ha azzal szórakozunk, hogy mások cselekedeteinek az okát találgatjuk. Ebbe a bűnbe esve az általad leírt esetben két megoldást vélek felfedezni: 1) Az illető debil volt és nem fogta fel tette súlyát. 2) Szándékosan igyekezett a lehető legnagyobb kárt tenni, amire csak képes volt.
.
Mindkét eset ellen véd a részletes munkaköri leírás. Igen, ebben minden nem lehet benne. De annyi biztosan benne van, hogy fúrás előtt elő kell venni a hely közmű térképét, és ahol az valamilyen vezetéket jelez, ott csak kézi munkával lehet dolgozni. Ha a térkép rossz (ami azért esik meg, mert a készítőnek sem volt részletes munkaköri leírása), akkor útfúró mesterünk munkaköri leírásában bizonyára az is benne van, hogy véletlen közmű károkozás esetén mi a teendő; s abban valószínűleg nem az szerepelne, hogy tovább kell folytatni a károkozást.
.
A részletes munkaköri leírás azért készül, mert azt meg kell tanulni. Debil kollégánk itt elvérzik és nem kerül károkozási pozícióba. A kis terrorista hajlamokkal rendelkező meg nem hivatkozhat arra, hogy tudatlanságból követte el a tettét, hiszen ott a részletes munkaköri leírás. Rajta díszeleg az aláírása, hogy megértette, elfogadta, magára nézve kötelezőnek ismeri el azt. Réadásul ott a teszteredménye és a vizsgabiztos aláírása is, hogy az illető levizsgázott és mondjuk 92%-ra teljesítette a tesztet (90% alatt én senkit sem engedek dolgozni). Így ugyan első alkalommal a bíróság nem csukja börtönbe és megússza egy elbocsátással, de másodszor már akár hűvösre is kerülhet és ott hosszasan elmélkedhet arról, hogy érdemes-e a társadalom ellenében tevékenykednie. Én tudom, hogy részletes munkaköri leírásokkal terrorista karriereket lehet derékba törni, de ez a szadizmus számomra annyira élvezetes, hogy nem tudok lemondani róla. :)
süti beállítások módosítása